Младежкият театър Николай Бинев“ излиза на протест на 30 май, понеделник,

...
Младежкият театър Николай Бинев“ излиза на протест на 30 май, понеделник,
Коментари Харесай

Държавна служба посяга към 435 кв. м имот на Младежкия театър

Младежкият спектакъл „ Николай Бинев “ излиза на протест на 30 май, понеделник, от 10.30 ч. против желанията на Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) да отнеме част от собствеността на театъра. Това оповестяват от екипа на културната институция в своя уебсайт и в страницата си във Facebook, като приканват цялата културна общественост за поддръжка.

„ През февруари 2022 година КЕВР входира кореспонденция в Министерство на районното развиване и благоустройството (МРРБ), в която декларира желанието си да придобие безплатно парцел, който е част от постройката на Младежки спектакъл, потвърждавайки, че парцелът ни е с „ отпаднала нужда “. Имотът, който е благосъстоятелност на Младежки спектакъл и за който театърът има акт за държавна благосъстоятелност, изрично не е с отпаднала нужда – даже в противен случай! Младежки спектакъл възнамерява основаването на напълно нова сцена за куклен спектакъл, която да даде опция на нашите най-ценни и обичани фенове – децата, да се насладят на магията на кукления спектакъл “, споделя се в изказването, квалифицирано от трупата.

Във връзка с това Министерство на регионалното развитие изисква от Министерството на културата и от Младежкия спектакъл мнения дали спорният имот е с отпаднала нужда с оглед опцията за угаждане настояването на КЕВР. Ръководството на Младежки спектакъл изготвя 6 страници мнение, в което стимулирано и изрично декларира, че пространството е нужно и театърът към този момент е подхванал стъпки за превръщането му в сцена за куклен спектакъл според художествения профил на института. Становището е предоставено на министъра на районното развиване и благоустройството и на министъра на културата.

„ На 3 май Министерство на регионалното развитие изпраща второ писмо до Министерство на културата по към този момент формирана кореспонденция, с копие до нас, в което пишат, че към сегашния миг към момента не е постъпило писмо от министъра на културата, което е от значително значение с оглед действане по преписката “, пишат от театъра. На 10 май управлението на Младежкия изпраща ново писмо до Министерство на регионалното развитие, с което още веднъж изрично удостоверява нуждата на театъра от въпросното помещение.

Министерството досега не е изпратило свое мнение, сигнализират от Младежкия спектакъл. А това „ основава терзание, стрес и неустановеност у всички нас каква ще бъде ориста на собствеността освен на Младежки спектакъл, само че и на всички български държавни културни институти. Хипотетичното основаване на казус във връзка с лишаване на част от собствеността на един спектакъл безспорно ще рефлектира и върху собствеността на други държавни културни институти, която в бъдеще би могла да бъде оповестена за отпаднала от нужда и конфискувана безплатно от която и да е друга държавна конструкция “, показват с паника от театъра.

Артистите напомнят още, че Младежкият в продължение на десетилетия бе лишен от собствен дом заради безконечен ремонт в постройката на „ Дондуков “ 8. По това време артистите дълги години изнасяха своите представления на сцената на Студентския дом. „ Днес всички преглеждаме с голямо безпокойствие опцията 435 кв. м от постройката на театъра да ни бъдат отнети с административни способи, за настаняване на администрация в центъра на столицата, нямаща нищо общо с културния бранш, без значение от безапелационното ни мнение, че обсъжданото пространство ще бъде употребявано за развъждане и възпитаване на театралния усет и човешките полезности на най-ценната част от нашето общество “, акцентират от екипа на театъра.

Артистите ще стачкуват спокойно пред своята постройка тъкмо в навечерието на Международния ден на детето. Те приканват сътрудници, другари и фенове, всички, които милеят за изкуството и духовността, да се включат в митинга, с цел да не се окаже скоро и някой различен държавен или общински културен институт в същата обстановка.

Отвореното писмо с молба за поддръжка е подписано от екипа на Младежки спектакъл „ Николай Бинев “, от спечелилия състезанието за нов шеф Михаил Байков и от зам.-директора Делян Тодоров.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР